Wasze pytania

Co to za dziwne grzybki?
Nasze grzyby nie wyglądają jak przeciętny grzyb, którego popularne wyobrażenie to szeroki kapelusz z trzonem lub coś na kształt kurki. Oferujemy nietypowe grzyby, które posiadają równie nietypowe, lecz bardzo wartościowe właściwości prozdrowotne.
Czym są ciemne punkty występujące czasem na dole soplówki?
Czasem zdarza się, że na grzybie wysuszonym w całości, od dołu pozostanie niewielki fragment podłoża uprawowego. To nic takiego, nie jest to pleśń. Taki fragment wystarczy usunąć i można cieszyć się smakiem i właściwościami grzyba.
W jakiej temperaturze suszone są grzyby?
Około 40°C. Jest to temperatura, która pozwala na zachowanie własności prozdrowotnych grzybów. Wyższe temperatury mogą powodować utratę części z tych właściwości.
Czy sprzedajecie boczniaki?
Na ten moment nie, ale planujemy je wprowadzić do oferty. Nazwa „Pan Boczniak” wywodzi się z faktu, że na początku marka Pana Boczniaka skupiała się na produkcji podłoży do uprawy boczniaków. Podłoża charakteryzowały się wykorzystaniem fusów z kawy jako składnika mającego zapewnić optymalne warunki do wzrostu grzybni.
Czy sprzedajecie też podłoża uprawowe?
Kiedyś sprzedawaliśmy podłoża do uprawy boczniaka, jednak na ten moment nie oferujemy już żadnych podłoży uprawowych, ani grzybni.