Cudowne wsparcie mózgu, niezastąpiona pomoc przy pracy umysłowej – Soplówka jeżowata
Gdy twój mózg pracuje na najwyższych obrotach, musisz się skupić, zapamiętywać i tworzyć. Istnieje grzyb, który może ci w tym pomóc, jest to soplówka jeżowata.
Soplówka jeżowata (Lion’s Mane) to dość nietypowy grzyb, jego wygląd zupełnie nie zgadza się z typowym wyobrażeniem grzyba wielkoowocnikowego – „kapelusz i trzon”. Rośnie na drzewach, zwisając z ich pnia. Rozwija się w piękne formacje przypominające śnieżne kule, sople lodu lub lwie grzywy. Stąd angielska nazwa lion’s mane. Tradycyjnie soplówka była używana w przypadku problemów z żołądkiem i trawieniem, a także jako środek regulujący układ odpornościowy*. Dziś soplówka jeżowata jest najbardziej znana ze względu na swoje niesamowite korzyści dla mózgu*
Dlaczego warto jeść soplówkę jezowatą? Po pierwsze, ma ona słodki, delikatny i orzechowy smak. Te puszyste kuleczki można pokroić, usmażyć jak steki lub podać jako alternatywę dla kraba lub homara (doskonałe do bezmięsnych placków krabowych lub kanapek z homarem)!
Chociaż my, ekipa Pana Boczniaka, najczęściej pijemy dodając naszego ulubionego grzyba do kawy lub innego napoju.
Niektórzy mówią, że jak raz spróbujesz kawy z soplówką, już żadna inna nie będzie Ci tak dobrze smakowała! Nie wspominając o ogromnych korzyściach, które z tego płyną.
Oto 4 kluczowe wartości jakie daje soplówka jeżowata:
Poprawa właściwości kognitywnych!
Soplówka Jeżowata wykazała się poprawą funkcji mózgu w badaniach podwójnie ślepych, kontrolowanych placebo*. W jednym z badań osoby z łagodnym upośledzeniem poznawczym przyjmowały trzy razy dziennie cztery tabletki po 250 mg Soplówki Jeżowatej i wykazały znaczną poprawę funkcji poznawczych*. [1]
W badaniu przeprowadzonym w 2019 roku uczestnicy otrzymywali ciastka zawierające Soplówkę Jeżowatą przez okres 12 tygodni. Wyniki pokazały poprawę funkcji poznawczych i zapobieganie pogorszeniu krótkotrwałej pamięci*. [2]
Duża zawartość substancji odżywczych i beta-glukanów!
Soplówka Jeżowata (Hericium erinaceus) zawiera bioaktywne związki, w tym polisacharydy beta-glukanowe, hericenony, erinaciny, sterole i inne składniki odżywcze. Niektóre z nich rozpuszczalne są w wodzie, a inne w tłuszczach.
Beta-glukany to rozpuszczalne w wodzie związki, które mogą pomóc w wsparciu układu odpornościowego. Więcej o beta-glukanach w naszym następnym artykule.
Hericenony i erinaciny to związki jako jedne z niewielu, które powodują zwiększenia czynnika wzrostu nerwów NGF (Nerve Growth Factor) . (Ciekawostka: łacińska nazwa Soplówki Jeżowatej to Hericium erinaceus tak jak związki które zawiera).
Nerve growth factor – czyli jak soplówka jeżowata zwiększy ilość Twoich połączeń nerwowych
Czynnik Wzrostu Nerwów (NGF) to istotne białko, które odgrywa kluczową rolę w organizmach. NGF bierze udział w wielu ważnych procesach biologicznych. Jednym z jego głównych zadań jest wspieranie wzrostu, utrzymania i przetrwania neuronów, czyli komórek nerwowych. To sprawia, że NGF jest niezwykle ważny dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Działa on jak kierownik budowy i konserwacji naszego „elektrycznego przewodnictwa”, które umożliwia nam odczuwanie, myślenie i reagowanie na otoczenie.
Zdrowie przewodu pokarmowego
Soplówka Jeżowata (Hericium erinaceus) była tradycyjnie wykorzystywana w przypadku problemów trawiennych i zdrowia jelit*. Posiada ona naturalne właściwości przeciwbakteryjne, które mogą pomóc w ochronie przewodu pokarmowego przed wrzodami żołądka wywołanymi przez bakterię H. Pylori*. [3]