Chaga (Inonotus obliquus) – czarne złoto lasów: odkryj zbawienne właściwości i korzyści dla Twojego organizmu!
Co to jest Chaga?
Chaga, (Inonotus obliquus) znana także jako Błyskoporek podkorowy, to bardzo silny i medycznie udokumentowany antyoksydant, który wspiera profilaktykę i leczenie wielu chorób. Jest szeroko znana w Polsce, Rosji (w szczególności na Syberii), Kanadzie i ogólnie w Azji. Jest określana mianem „włóknouszek ukośny”, „huba skośno rurkowa”, „guz brzozowy”, „czyr”, „czarcie oko”, „Dar od Boga”, „Czarne złoto”, „Król ziół” i „Grzyb nieśmiertelności” oraz wieloma innymi nazwami.
Ten grzyb rośnie zazwyczaj na drzewach brzozowych i czasami można go znaleźć na grabach, bukach lub jaworach. Może mieć różne rozmiary od 10 do 50 cm. Przyjmuje różne kształty. Zewnętrzna część, która jest twarda i spękana, przypomina węgiel drzewny.
Wnętrze nie jest tak twarde i ma brązowo-złoto-żółty kolor.
Zerwana prosto z drzewa chaga jest umiarkowanie ciężka, średni grzyb (o średnicy ok 30cm) waży około 0,8-1,5kg. Po wysuszeniu traci około 70-80% swojej wagi.
Stosowany był przez tysiące lat w medycynie ludowej. Jednoznaczne dowody sięgają XI-XII wieku, gdy car Włodzimierz Monomach odnalazł ulgę w walce z rakiem wargi dzięki zastosowaniu błyskoporka. W skórzanym worku Ötziego, zamarzniętego człowieka, który zmarł ponad 5300 lat temu, odkryto grzyby lecznicze, co rodzi pytanie – czy Chaga była również znana Ötziemu i jego pobratmcom?
Zbiór Chagi: Wskazówki i Ciekawostki
Chaga to grzyb rosnący naturalnie na brzozach wokół północnej półkuli. Możesz próbować zbierać go samodzielnie, ale pamiętaj, że znalezienie dzikiej Chagi nie jest łatwe i jej zbiór w Polsce wymaga odpowiedniego zezwolenia. Rośnie ona często wysoko oraz z daleka nie odróżnia się bardzo od kory. Najlepszym momentem na zbieranie chagi jest zima, brak kontrastujących liści znacząco ułatwia poszukiwania.
Jeśli to Cię zainteresowało, zapraszam do dalszego czytania!
Chaga to fascynujący grzyb, który rośnie w bardzo zimnych środowiskach. Konkretnie można go znaleźć w lasach brzozowych w Polsce oraz na obszarach północnych Stanów Zjednoczonych i Kanady, wschodniej i północnej Europy, Rosji (Syberia) i Korei.
Rośnie na różnych częściach drzew, przyjmując kształty od kopuły po stożek, a nawet rogi z popękanymi brzegami. Podczas zbioru zawsze pamiętaj, że drzewa na których Błyskoporek rośnie to żywe istoty, które zasługują na szacunek! Zawsze wybieraj Chagę z obszarów wolnych od zanieczyszczeń, ponieważ grzyby łatwo absorbują różnego rodzaju substancje toksyczne.
Zbiór Chagi może być fascynującym doświadczeniem, ale wymaga ostrożności i szacunku wobec natury. Jeśli jesteś gotowy na tę przygodę, możesz poznać tajemnice tego wyjątkowego grzyba i jego potencjalne korzyści zdrowotne.
Do zbioru chagi z drzewa użyj siekiery lub noża i odciosaj po kawałku nasze czarne złoto. Pamiętaj żeby zawsze pozostawić 1/3 chagi aby utrzymać cykl życia grzyba.
WAŻNE! Błyskoporek podkorowy jest w Polsce objęty ochroną częściową i zbieranie jego owocników bez odpowiedniego zezwolenia jest zabronione.
Właściwości zdrowotne, czyli na co pomoże Ci czarne złoto.
Moc antyoksydantów
Chaga charakteryzuje się bardzo silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Rolą antyoksydantów (inaczej – przeciwutleniaczy) jest przeciwdziałanie tzw. reaktywnym formom tlenu (RFT), które wytwarzane są w naszych organizmach wskutek wielu czynników, takich jak stres, zanieczyszczenia w środowisku, nieodpowiednia dieta i leki. Ich obecność w organizmie może skutkować poważnymi chorobami neurodegeneracyjnymi lub nowotworowymi i najprawdopodobniej przyspiesza starzenie. Niektóre reaktywne formy tlenu powstają w organizmie jednak nie bez powodu, biorą one udział w wielu podstawowych procesach, takich jak przekazywanie sygnałów. Jednym z tych procesów jest także apoptoza, czyli autodestrukcja komórek. Nadmierna ilość RFT nie prowadzi zatem do niczego dobrego. W naszym życiu czynniki wywołujące nadmierną produkcję RFT znajdują się na każdym kroku – z tego powodu należy stosować przeciwutleniacze, a Chaga jest jednym z najpotężniejszych.
Zawarte w niej polisacharydy stabilizują RFT powodując, że nie reagują one z komórkami organizmu i nie szkodzą nam. Warto zwrócić uwagę na to, że pomimo ujednoliconej nazwy reaktywne formy tlenu wcale nie są jednym i zawsze tym samym związkiem chemicznym. Jest to ogromny zbiór różnych związków zawierających tlen, które czasem są przydatne, ale równie dobrze mogą nie mieć w organizmie żadnego celu, poza zaszkodzeniem nam.
Wsparcie układu odpornościowego
Błyskoporek podkorowy zawiera ogromne ilości polisacharydów strukturalnych, takich jak chityna, w swoich ścianach komórkowych. Te polisacharydy są korzystne dla zdrowia. Chityna dla naszego organizmu traktowana jest jak błonnik pokarmowy. Działanie przeciwutleniające pomaga utrzymać młody wygląd i wspiera układ odpornościowy. Układ odpornościowy jest również wzmacniany przez Beta-D-Glukany, które regulują pracę układu immunologicznego i pomagają w normalizacji poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)
„ORAC” to skrótowa nazwa miary zdolności do pochłaniania wolnych rodników tlenu. Oznacza zdolność substancji do neutralizacji szkodliwych wolnych rodników w organizmach, co przyczynia się do ochrony przed stresem oksydacyjnym i wpływa na ogólną zdolność antyoksydacyjną organizmu.
Jagody acai od lat były uważane za superfood przez wielu ludzi ze względu na ich ogromną zawartość przeciwutleniaczy. Jednak badania wykazały, że zdolność ORAC na 100 g jest prawie trzy razy większa w przypadku Chagi: 52 500 w porównaniu do 18 500 dla jagód acai. Zdolność ORAC mierzy się w mikromolach ekwiwalentu troloksu na 100 gramów, oznaczanych jako TE. W porównaniu z korzyściami płynącymi z innych grzybów: Maitake ma 16 000, Cordyceps 12 300, a Reishi 5 000 mikromoli TE na 100 g.
Enzym SOD (Super Oksydaza Dismutazy) pokazuje ilość przeciwutleniaczy. Dziko rosnąca Chaga syberyjska ma 3 781 jednostek, podczas gdy Maitake, Cordyceps i Reishi mają wynik poniżej 100. [3]
Inonotus obliquus jest również znany jako adaptogen. Adaptogeny mają za zadanie promować homeostazę i pomagać organizmowi w radzeniu sobie ze stresem oraz dostosowywaniu się do nowych sytuacji czy środowisk.
Podsumowując, dieta bogata w przeciwutleniacze pomaga utrzymać zdrowie.
W czym jeszcze pomaga Chaga? Przekonasz się w dalszej części artykułu..
Medycyna
Inonotus obliquus jest szeroko stosowany w medycynie tradycyjnej i alternatywnej, a co więcej, udowodniono, że przynosi korzyści zdrowotne. Bogactwo różnorodnych składników czyni Chagę idealnym suplementem, a coraz więcej korzyści jest odkrywanych w najnowszych badaniach.
Czy naprawdę taki zdrewniały grzyb może tak wiele zrobić dla Twojego zdrowia? Zdecydowanie tak!
Wsparcie w terapii nowotworowej
Klinicznie udowodniono, że ekstrakt z Chagi redukuje rozrost guzów u myszy. Trwa wiele badań, które potwierdzają tę samą właściwość.
Ten grzyb stał się popularny wśród badaczy po publikacji książki „Oddział chorych na raka“ Aleksandra Sołżenicyna w 1968 roku w Europie. W 1970 roku książka zdobyła Nagrodę Nobla w dziedzinie literatury.
Książka ta opowiadała o niewielkiej grupie 11 pacjentów w Azji Środkowej w ZSRR w 1955 roku. Ze względu na tę książkę wielu badaczy zainteresowało się tematem i wybrało się na Syberię, aby rozmawiać z ludźmi. Okazało się, że zamiast kawt pili herbatę z Inonotus obliquus, zamiast kawy, nieświadomie lecząc się tym samym na raka.
Analizy chemiczne Chagi określiły składniki, które czynią ją bardzo skuteczną we wspieraniu terapii walki z nowotworem. Są to substancje chemiczne, takie jak:
- Polisacharydy/beta-glukany – Główna substancja czynna w Chadze. To cukry, które zwiększają poziom energii i wspomagają funkcję mózgu i wątroby.
- Kwas betulinowy/(ic) – Ta substancja może niszczyć komórki nowotworowe. Badania potwierdziły, że nie wywołuje żadnych szkodliwych skutków w zdrowych komórkach.
- Fitosterole, inotodiole i lanosteroie – Fitochemikalia i fenole, które mogą zatrzymać wzrost szkodliwych mikroorganizmów.
- Melanina – Substancja chemiczna, która nadaje Chadze jedne z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy spośród wszystkich grzybów.
Po więcej informacji odsyłam tutaj.
Łuszczyca? Dla chagi nie jest straszna
Istnieją badania, które udowodniły, że Chaga może pomóc w leczeniu łuszczycy. Badania te rozpoczęły się w 1951 roku i objęły 50 pacjentów z różnymi postaciami łuszczycy. Spośród tych 50 pacjentów, 38 zostało całkowicie wyleczonych, 8 odnotowało poprawę, a jedynie 4 nie wykazywało zmian. Żaden z pacjentów nie ucierpiał na skutek leczenia Chagą. [4]
Jak korzystać z Chagi – Receptury
1. Odwar z błyskoporka podkorowego czyli popularna chaga tea
Oto, jak przygotowujemy herbatę z chagi:
- Weź garnek o grubym dnie.
- Wrzuć rozdrobnioną lub zmieloną chagę do garnka około 2 łyżeczki na szklankę wody.
- Dodaj wodę i podgrzewaj bez przykrycia. Kiedy odwar zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.
- Po 30 minutach duszenia, wyłącz ogrzewanie i poczekaj kilka minut. Płyn powinien mieć kolor ciemnobursztynowy.
- (Opcjonalnie) Dodaj miód, syrop klonowy, syrop z agawy.
- Smacznego!
Nie wyrzucaj grzyba z dna po wypiciu naparu. Możesz ugotować napar nawet do 4 razy!
2. Mrożona herbata z chagi!
Przepis na Herbatę Mrożoną z naszym dzisiejszym bohaterem.
Tak, naprawdę można zrobić herbatę mrożoną z Chagi!
Aby to zrobić, postępuj zgodnie z poprzednią metodą, a następnie po prostu pozostaw ją do ostygnięcia. Słodziki warto dodać dopiero przed wypiciem (jeżeli oczywiście używasz jakiejś substancji słodzącej, my osobiście nie używamy). W zależności od tego, jak schładzasz napój, może to potrwać nawet do 2 godzin. Zazwyczaj pozostawiam go do ostygnięcia przez około 30 minut, a następnie umieszczam go w lodówce na kolejne 30 minut. W ten sposób w ciągu godziny można cieszyć się orzeźwiającą herbatą mrożoną z inonotus ze wszystkimi jej korzyściami zdrowotnymi.
Jak chaga smakuje?
Jeżeli jest przygotowana właściwie smakuje trochę jak kawa zbożowa z karmelowo słodkimi nutami z delikatną goryczką w tle. Nie ma intensywnego smaku ale zapewniam, że kto raz spróbuje zapamięta ten smak na długo. Według mnie napoje z błyskoporka są po prostu pyszne!
Nie zapomnij, że smak to jedno, a korzyści zdrowotne to drugie – po prostu pijąc dobrą herbatę z grzyba, będziesz zdrowszy. Skoro nie ma szkody, dlaczego by nie być zdrowszym?
Chcesz poczuć moc chagi na własnej skórze?
Zamów już dzisiaj z naszego sklepu, gwarantujemy satysfakcję setki zadowolonych klientów nie mogą się mylić!
Zamów teraz!